Tespit edilmesi oldukça güç olan bu haşere, tespit edildiğinde derhal İlaçlama yöntemleri uygulanmalıdır. Uyuz mücadelesi kişisel bakım ile başlayarak medikal ürünler yardımı ile vücuttan atılır. Fakat yaşam alanlarında eşyalarda uyuz problemi devam eder. Bu alanlarda uyuz böceğinden kurutulmak için Uyuz Böceği İlaçlama yapılması gerekmektedir. Bu uygulama haşere ilaçlama konusunda uzman kişiler tarafından titizlikle yapılmalıdır. Uygulamaya öncelikle yatak ve koltuklardan başlanarak, ortamdaki tüm eşyaların yüzeyleri ilaçlanmalıdır.
Uyuz Böceği Tespiti
Parazit sınıfına giren bazı haşerelerin davranış biçimlerinde bazı benzerlikler bulunmaktadır. Bu benzerlikleri ayırt edebilmek için gördüklerinizi ve hissettiklerinizi test etmeniz gerekmektedir. Uyuz böcekleri gözle görülmesi oldukça güç olduğundan görüş açınıza giremez. Fakat ortama girdiklerinde kaşındırdığı bölgelerden uyuz vakası olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Vücuda yapıştıklarında yumurtalarını deri altına bırakan bu canlılar, larvalarını bıraktığı bölgelerde kaşınmalar oluşturur.
Kaşınma hissi genelde parmak arasında başlayıp, koltuk altlarında, kollarda, göğüs ve karın bölgelerinde devam eder.
Kaşınan bölgelerde kızarıklık ve kabarmalar görülür. Bu durumlar için uzman hekimlere başvurarak tıbbi destek alınmalıdır.
Uyuz için ev ilaçlama
Uyuz problemlerinde gerekli tedaviler hekim tarafından başlatılmış ise yaşam alanlarında da uyuz için ev ilaçlama yapılması gerekir. Bu uygulama vücuttan atılan uyuz kalıntılarının eşyalar üzerinde de imha olmasını sağlamaktadır. Eş zamanlı yapılan bu uygulamaların 2 kolu da uygulanmalıdır. Hekim tedavisi başlamamış bir vakada yalnızca ilaçlama ile kurtulmak mümkün olmadığı gibi, yalnızca hekim tedavisi ile de problem çözülmemektedir. Uyuz için ev ilaçlama da öncelikle yatak, koltuk, perde ve halılar ilaçlanmaktadır. İlaçlama sonrası ortama ilacın kuruma süresi olan 6 saat kadar girilmemesi gerekir. Bu sürecin sonunda eve dönüldüğünde ev havalandırılır ve 48 saat (2) gün sıvı temizlik yapılmaz. 48 saatin ardından yapılacak olan temizliğe öncelikle mutfak dolapları, kıyafet dolapları, kapı kolları ve çeşmelerden başlanarak alanın tamamı temizlenir.
Tedavi Yöntemleri
Uyuz vakaların da tedavi yöntemleri üç koldan uygulanmalıdır. İlk tedavi yöntemi kişisel tedavi için hekim kontrolü olup, medikal ürünler desteği ile uyuz kalıntılarını yok etmek olacaktır. Kişisel tedavi sonrası kullanılan tüm giyseler maksimum sıcaklıkta yıkanmalı, bu işlem esnasında ortamdaki tüm eşyalar uzman kişiler tarafından Uyuz Böceği İlaçlama işlemine tabi tutulmalıdır.
Profesyonel Uyuz İlaçlama Şirketi
İlaçlama konusunda modern teknolojilerini kullanan Method İlaçlama Şirketi, müşterilerine profesyonel ve garantili uyuz ilaçlama hizmeti vermektedir. İstanbul da geniş servis ağımız ile sizlere hızlıca ulaşarak ekonomik çözümler üretiyoruz. 20 yılı aşkın tecrübemiz ve şirket içi eğitimlerimiz sayesinde hizmet verdiğimiz bölgede lider ilaçlama şirketi olarak, siz değerli müşterilerimize destek sağlıyoruz. Faaliyetlerimizi Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının halk sağlığı çizelgesine göre belirleyerek, sizleri gereksiz kimyasallara maruz bırakmadan tüm uyuz kalıntılarını ortadan kaldırıyoruz. Modern kokusuz ve leke bırakmayan biosidal ürünler ile sizi ve mülkünüzü koruma altına alıyoruz.
Bizi arayarak sizde Method konforunu yaşayın! 0850 466 0 425
Uyuz Böceği( Uyuz Akarı)
Son zamanlar da oldukça artan uyuz vakaları oldukça zorlu bir süreç haline gelmiştir. Dolaylı yoldan ve bire bir bulaşabilen uyuz akarı, 15 – 20 dakikada bir nesneden veya bir kişiden diğer bir kişiye bulaşabilmektedir. İklim ve coğrafya fark etmeksizin ortaya çıkan bu akar, aşırı kaşınma isteği ile kendini belli etmektedir. Özellikle uyku arasında uykudan uyandıracak düzeylere ulaşabilen bu kaşıntılar sağlık açısından bir sorun yaratmasa da yaşam konforunu büyük ölçüde bozmaktadır. Kaşınmayı yaratan durum, uyuz akarının dişisinin deri altına tüneller açıp dışkısını bırakmasından kaynaklanmaktadır. Bu dışkı, parazit alerjenleri barındırdığından kaşıntıya yol açmaktadır. Alerjenler 3- 4 hafta arasında kaşınma belirtileri göstererek kendini belli etmektedir. Ortalama 4-5 haftalık ömürleri boyunca günde 3-4 yumurta bırakan uyuz akarları, tıbbi ve biosidal destek alınmadığında hem yaşam alanlarını hem de insan vücudunu istila etmektedirler.
Uyuz Tanısı
Uyuz vakasının halk arasında ilk tanısı kaşınma belirtisidir. Her kaşıntı uyuz vakası olmayacağı gibi bu tanının hekimler tarafından deriden kazıntı örnekleri alınarak yapılması gerekmektedir. Mikroskobik inceleme sonrasındaki veriler uyuz akarını işaret ediyorsa derhal uyuz tedavisi başlatılmalıdır. Bu tanıyı yaparken her hangi bir anestezi gerekmemektedir. Kaşıntılar parmak arası, koltuk altı, karın ve genital bölgeler de şiddetli bir hâle geldi ise derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Uyuz Çeşitleri
Kabuklu Uyuz (Norveç)
Yetişkinler de ve bebekler de görülür. Bağışık sistemi bozuk sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılıkları olan bireylerde de gözlenmektedir. Normal uyuz vakasında deri altında olan 10 -15 uyuz yumurtası kabuklu uyuz vakasın da 100’lü sayılara ulaşmaktadır.
Nodüler Uyuz
Çocuklar da daha yaygın bir şekilde gözlemlenmektedir. Kahverengi ve kırmızı şekilde gözlemlenen bu akarlar, vaka tedavi ile sonuçlandıktan sonra da deri de lekelenmeler bırakabilirler.
Saç Derisi Uyuzu
Saç derisinde sedef hastalığına benzeyen bulgular gösterir. Kaşınma semptomları baş bölgesinde olur.
Uyuz hastalığı nasıl bulaşır?
Uyuz vakası genellikle kalabalık ortamlardan yayılım göstermektedir. Uyuz akarı hava yolu ile bulaşmaz. Bulaşma durumları genellikle uyuz hastalığı yaşayan kişilerden ve onların yaşam alanlarından kaynaklanmaktadır. Bu durum da uyuz vakası olan bir evde 1 gece geçirmek uyuz hastalığına yakalanmak için yeterlidir. El teması ile de bulaşan uyuz akarı en çok uyuza maruz kalmış kıyafet ve tekstil ürünlerinden bulaşmaktadır. Bu durumda uyuz vakası yaşayan bireylerin bazı tıbbi ve temizlik tedbirleri uygulaması gerekecektir. Bu tedbirler doğru ve eş zamanlı uygulandığında vakanın kısa zamanda kontrol altına alınması sağlanacaktır.
Uyuz için tedavi süreçleri
Tıbbi Tedavi: Tıbbi tedavi süreci hekimlerin gözlem süreci ile başlamaktadır. Bu gözlemden çıkan veriler ile hastanın bağışıklığına ve değerlerine uygun ilaçlar verilerek bireysel tedavi süreci başlatılmaktadır. Kişiye uygun verilen ilaçlar dışında uyuz akarlarını ve yumurtalarını deriden atabilmek için %5 permetrin aktif maddeli losyonlar ile desteklenmektedir. Bu tedavi yalnızca uyuz kaşıntıları geçiren kişi ile kalmamalıdır. Kişi ile aynı evi paylaşan diğer bireyler de bu tedaviye başvurmalıdır.
Dezenfeksiyon ve temizlik: Uyuz problemi yalnızca insan vücudunda konaklayan bir mikroorganizma değildir. Bunun yanı sıra günlük yaşam akışında kullandığımız eşya ve nesneler üzerinde de barınabilmekteler. Bu durum da uyuz hastalığı için yalnızca tıbbi tedavi yeterli olmayacak, yaşam alanlarında da bazı hijyen uygulamaları yapılması gerekecektir. Bu uygulamaların başında koltuk, dolap, perde, kapı kolu, musluk gibi el temasının çok olduğu yerler de dezenfeksiyon ilaçlaması yapılması gerekmektedir. Dezenfeksiyon, vücuttan atılan akarın eşya ve nesneler vasıtası ile tekrar vücuda geçmesini engellemek için gereklidir. Bunun yanı sıra ev içerisinde sık sık elektrikli süpürge çalıştırarak etrafa dökülen görünmeyen deri ve akar döküntülerini temizleyerek ortam hijyeni sağlanmalıdır.
Tekstil ve kıyafet kullanımı: Özellikle çarşaf, nevresim yastık ve yastık kılıfı gibi vücut teması olan eşyalar ile birlikte elbiseler maksimum sıcaklıkta yıkanmalı ve ütülenerek kullanılmalıdır.